207221.jpg

Värikynäksi pukeutunut tyttö menossa Halloween-juhlaan Torontossa

Tyttäreni pukeutui Torontossa lukiossa Halloween-päivänä vaaleapunaiseksi punkkariksi. Pienempänä hän pukeutui eräänä Halloweenina kissaksi -tummanruskea pusero ja sukkahousut - ja maalasi itselleen viikset kulmakynällä.

Halloween-asu on yleensä jotain kamalaa, pelottavaa tai sitten pukeudutaan kurpitsaksi tai muuksi satuolennoksi. Kurpitsat tuovat iloa ja väriä syksyyn. Ne ovat kaikkea muuta kuin mahtipontisia niin kuin suomalainen Wikipedia väittää. Kurpitsat ovat ruokaa, jota kasvaa farmeilla, ja niistä tehdään muun muassa kurpitsapiirakoita ja säilykkeitä.

Halloween ei ole Pohjois-Amerikassa vain noitien ja kummitusten juhla. Ehkä nuorisoelokuvat ovat antaneet sellaisen käsityksen. Amerikkalaiset juhlat ja tavat tulevat yleensä Suomeen karkeassa ja oudossa muodossa. Halloween on enemmänkin kuin kaarnevaali, kuin meidän vappu, mutta ilman juopottelua. Se on satujen ja tarinoiden juhla lapsiperheille.

Se on lasten naamiaisjuhla. Esimerkiksi Torontossa ulkomuseo järjesti lapsille Halloween-juhlan, jossa oli kaikenlaisia hauskoja perinneleikkejä kuten pussijuoksua. Tällä tavalla haluttiin järjestää lapsille turvallinen Halloween. On nimittäin tapahtunut niin, että joutkut ovat ilkeyksissään laittaneet partakoneenteriä tai muuta vaarallista omenoihin, joita ovat antaneet lapsille, jotka kiertävät talosta taloon Halloween iltana.

Asuimme kahtena ensimmäisenä Haloween-päivänä pikkukaupungissa, jossa kaikki tunsivat toisensa ja lapsilla oli turvallista. Suuret lapsijoukot kulkivat kadulla. Monilla, myös meidän lapsilla oli tyynynpäälliset mukanaan ja he keräsivät niihin karkkeja ja muuta hyvää.

Olin varannut ison kasan suomalaisia lakritsipötkyjä ja pidin sylissäni mustaa kissanpentuame Bonifaciusta, joka oli varsinainen "treat" - Halloween-kissa.